Direktno: Bunimo se protiv novih poreza pa će uvesti trošarine na pivo!

2 Posted by - 19/09/2017 - Ekonomija

Naposljetku, kroz praksu, dođosmo do održive definicije pojma Apsurdistan. Mi smo, naime, jedina zemlja na svijetu koja je provela nekoliko poreznih reformi, pokušavajući smanjiti prihodovnu stranu proračuna bez zaustavljanja demografske katastrofe i rashodovne strane proračuna. Pojednostavljeno, bez politika koje zaustavljaju novu (mladu i obrazovanu) emigraciju, ali i bez reforme javne uprave te racionalizacije lokalne samouprave, piše Ivan Brodić za Direktno.hr

Jasno je kako zbog toga ova zemlja ima problema s punjenjem proračuna, jer moraš biti slijep kod zdravih očiju i ne vidjeti kako je stanovništvo ove zemlje pretežito staro ili jednom nogom pred odlaskom iz zemlje, a gospodarstvo opterećeno političkim strukturama, koje su neprijatelj svake investicije te velikim poreznim opterećenjem.

Građani pak, koji rade, postaju sve više ekonomski pismeni pa kad već ne mogu utjecati na poreznu politiku, glede odnosa svoga neto i bruto dohotka, počinju propitivati nove namete koji će ih udariti po novčaniku.

Tako je Udruga Lipa svojom peticijom (koje uspješnost, doduše, garantiram i svojoj pokojnoj baki) pomogla u odgodi poreza na nekretnine. Najava tog poreza bila je osobito suspektna, jer iako bi se objedinilo nekoliko komunalnih naknada, kažnjavalo bi se investiciju u jedino u što se godinama moglo investirati – u nekretnine. Dodatno, kažnjavalo bi se nasljeđivanje nekretnina u pasivnim krajevima, gdje se još dugo neće razviti težište nekretninama.

Nakon zatišja, uvijek slijedi bura, i ovoga puta pod egidom pravednije preraspodjele nameta, želi se uvesti novi porez. Tako je gostujući u emisiji Poslovni tjedan HRT-a, u ponedjeljak, ministar financija najavio:

“Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 12 i pol godina. Rezultat je to poglavito recesije, vozni park je zastario. Tri četvrtine vlasnika automobila ne plaćaju porez na cestovna motorna vozila, što znači da su im automobili stariji od 10 godina. I to želimo promijeniti. Za sada nije predviđen tzv. zeleni porez, ali moramo početi voditi račune o tome jer pojedinci su postali relevantni na domaćim i svjetskim tržištima”.

Usprkos nemuštom demantiju, čini se kako se Zdravko Marić dosjetio kako previše hrvatskih građana vozi starije automobile te bi u budućnosti mogli voziti automobile kojih se u Europi prve brzine rješavaju (dizel motori) te ovim porezom želi učiniti dvostruko. Želi destimulirati takav uvoz te potaknuti kupovinu novijih automobila. Drugo, želi nadomjestiti poraz oko poreza na nekretnine.

Naravno, kako to obično biva kod etatističkih „poticaja“, bit će to udar na najsiromašnije građane, koji će obuhvatiti novih više od milijuna poreznih obveznika, koji su kupovali starije automobile, zbog toga što nisu imali novca za obavezan porez na nove automobile prilikom tehničkog pregleda i registracije vozila.

Kako novi porez, iako zeleni, treba služiti za krpanje proračuna, posve je sigurno kako Apsurdistanov regulator neće ukinuti ekološku taksu, obaveznu pri svakoj registraciji vozila, jer nešto novca, ipak, mora ići za Hrvatske vode i Hrvatske šume, kao da svaki gospodarski subjekt već ne plaća parafiskalni namet u tu svrhu.

Umjesto konkluzije, ako ste mislili kako ćete stres nastao najavama novih otimačina, umjesto poreznog javnoupravnog rasterećenja (koje je svuda na svijetu donijelo veću ekonomsku dinamiku, bolji standard, a u konačnici i zdraviji BDP), ublažiti time što ćete na kraju radnog dana otvoriti pivo i zapaliti cigaretu, ne nadajte se previše. Budući se bunimo protiv novih poreza i povećanja porezne presije, najavili su kako će nas kazniti. Uvest će trošarine na pivo!

Izvornik sa portala Direktno.hr.

No comments

Leave a reply