Direktno: Ramljak priznao kako želi rasformirati tuđe vlasništvo

2 Posted by - 06/10/2017 - Ekonomija

Danas je izvanredna uprava objavila preliminarno revizorsko izvješće Agrokora. Izvješće je pokazalo kako sektor prehrane posluje dobro, a kako su u sektoru trgovine ispravljane bilance u nešto manje od dvije i pol milijarde kuna.

S druge strane, odgovarajući na novinarska pitanja Ramljak je upozorio kako su ukupne bilance smanjene za 13 milijardi kuna. O tome je koumnist portala Direktno i urednik portala EnergyPress.net razgovarao s novinarom portala Direktno Marijanom Opačkom.

“Općenito, kao novinar, na revizorsko izvješće izvanredne uprave mogu istaknuti nekoliko objekcija , koje će do ponedjeljka potvrditi revizorska kuća PwC. Prvo, vidljivo je kako je do tzv. malverzacija na kojima inzistira izvanredna uprava, i mediji, koje ista, prema pisanju portala Novac za sve, drži u šaci isplatama dugovanja za marketing, došlo zbog međusobnih potraživanja unutar grupe. Drugo, valja napomenuti kako cijeli Lex Agrokor i današnji nastup idu u smjeru shvaćanja poduzetništva kao produžetka politike, tj. shvaćanja poduzetnika kao ravnatelja društvenog poduzeća. Ako pak nije tako, nejasna je činjenica što bi bilo suspektno (prema državi) u dovođenju u gubitak vlastitog poduzeća? Nije li to stvar vjerovnika i vlasnika? Ili je država unaprijed uknjižila prihod od poreza kao normu za pojedine kompanije? Razumljiv je interes javnosti, jer je uz pomoć politike Ivica Todorić stvarao poziciju moći i nedodirljivosti. I sada politika umjesto korištenja fiskalnih alata za pomoć, izravno intervenira na tržište umjesto arbitrarne zaštite vjerovnika ili onih kojima Agrokor moguće nije platio. Sramota za zemlju koja se poziva na tržišnu ekonomiju.”.

Čini se kako je gubitak velik, nije prikazivan ispravno, kako će vjerovnici reagirati?

“Valja napomenuti kako tek treba pričekati potvrdu revizije uprave od strane PwC-a. Naime, izvanredna se uprava poziva na računovodstvene standarde, ali je posve moguće kako su računovođe iz vremena upravljanja poduzećem pravog vlasnika koristile drugačije računovodstvene tehnike (drugačije knjižile amortizaciju imovine, a činjenica kako u tržišnoj ekonomiji amortizacija ključno ovisi o potražnji) u cilju dobivanja boljih razvojnih poluga. Ključni i najveći vjerovnici, nevezani za izvanrednu upravu, izgubili su mogućnost izvansudske reakcije odlaskom Antonia Alvareza III. iz zemlje. Tim više što se jučer Ivica Todorić pozvao na zakonitost svojeg računovodstva. Vjerojatan je dokazni postupak i sudski epilog u svim smjerovima. Sam je Ante Ramljak danas priznao kako se ovdje radi o različitom shvaćanju knjiženja imovine i vlasništva pogotovo kada se radi o Agrokorovim sastavnicama izvan ove zemlje”.

Velik je gubitak kapitala, posebno u tvrtkama izvan naše zemlje, gdje će se nadoknaditi novac?

“U travnju ove godine Ramljak je priznao kako je njegov zadatak rasformirati Agrokor (tuđe vlasništvo!). On i njegovi istomišljenici govore o sistemskom riziku za hrvatsku ekonomiju. Zanimljivo, u Mađarskoj nitko ne govori o OTP-u ili MOL-u kao sistemskom riziku za ekonomiju, ili u Nizozemskoj o Shellu ili KPN-u, nego koriste fiskalne alate kako bi upravo ti motori zemaljske ekonomije postizali svoju svrhu. Ako to prispodobimo današnjoj molbi o nestvaranju krize povjerenja u Konzum, Ledo i Jamnicu, posve je jasno kako se to sve misli riješiti. Kupci za te kompanije stoje u redu i pumpaju javnost izjavama o velikim krizama i ugroženosti hrvatske ekonomije glede Agrokora, međutim niti jedan relevantni stručnjak ili kreditna agencija to ne naglašavaju. Naglašavaju tek rizik od gubitka arbitražnih trgovačkih procesa i plaćanja troškova istih, ali to je duga tema. Postavlja se pitanje zašto se kriza povjerenja u kompaniju (s ishodištem u izvršnoj, a ne sudskoj vlasti) stvarala krajem prošle godine i početkom ove, iako je postojao plan za IPO i reprogram dugova, jer je tada upravljao pravi vlasnik kompanije? Navedite mi jednu veliku kompaniju, a Agrokor je na ovim prostorima pobijedio jedan Nestle (je li u tome problem?), koja nije dužna, i više nego li Agrokor, ili možda neku državu koja nema takav postotak duga?! Za naznačena rješenja bit će potrebno izvlašćivanje. Kako to baš neće ići kako si je netko zamislio pokazala je danas profesorica Jasmina Garešić, rekavši kako nigdje na svijetu ne postoji ovako loša zakonska podloga te kako bi najmanja šteta u ovom trenutku bila ukidanje Lexa Agrokor i pristupanje dogovoru vjerovnika ili tržišnom rasformiranju kompanije. Naime, svako tržište, pa i ono politički pogodovano bolje je od intervencije izvršne vlasti u ekonomiju.”

Što će se dalje događati?

“Čini se kako je Ivica Todorić u pravu, potrebno nam je saborsko povjerenstvo o Agrokoru, koje bi utvrdilo neke ranije nepravilnosti i pogodovanja, ali i ulogu sadašnjih političkih aktera i njima pridodanih interesnih skupina (kako tvrdi vlasnik na svome blogu) u suspenziji upravljanja privatnim vlasništvom. Izgledni su oporbeni napadi na pojedine ministre. Kako sam već spomenuo, izgledan je i sudski epilog u svim smjerovima, kao i onaj na prizivnom sudu u Washingtonu. Lako je moguće kako ćemo svjedočiti tome da će greške politike i želju za dodvoravanjem najnižim strastima puka platiti porezni obveznici”, zaključio je Brodić za portal Direktno.

No comments

Leave a reply