Fiksacija na Brodosplit likova koji se ne znaju služiti internetom

1 Posted by - 03/03/2020 - Ekonomija

Kako postoje destruktivci, prema svakome koji pokušava nešto zaraditi ili stvoriti novu dodanu vrijednost, čak niti površnim promatračima hrvatske političke scene ne bi trebalo biti čudno, ali u 21. stoljeću trebalo bi biti čudno što se političari mlađe generacije ne znaju služiti internetom. 

Dok će većina neupućenih misliti kako se radi o ideološkim etatistima, koji mrze sve privatno, tek će upućeniji u svijest prizvati OPG (obiteljsko političko gospodarstvo) koje već nekoliko godina radi štetu jednom od dvojice brodograditelja koji u Hrvatskoj uspijevaju raditi brodove bez poštapalica, ups, milijardi kuna dotacija poreznog novca.

Podsjetimo rijetke neupućene, poštapalicom je Gianni Rossanda, bivši predsjednik uprave Uljanika prozvao poreznu pomoć Uljaniku, onomad u Otvorenom HRT-a, vjerojatno u istom trenutku posuđujući nesuđenom strateškom partneru Brodotrogiru 10 milijuna kuna kako bi on izbjegao probleme uzrokovane fiducijom poslovne banke za podiznu rampu.

Dakako radi se o OPG-u (Obiteljsko političko gospodarstvo) Sinčić Palfi iz Živoga zida, kojima su iz uprave Brodosplita nadjenuli ovaj nadimak kada su predavali u USKOK kaznenu prijavu za političku korupciju. OPG je to koji krasi velika briga za brojne hrvatske gospodarske grane, a posebice brodogradnju.

Sjetimo se samo slučaja propasti Uljanika, kada su predlagali nacionalizaciju sviju brodogradilišta u RH i davanje istih na upravu Danku Končaru iz Kermas energije, vlasniku Brodotrogira. On je, prisjetimo se želio Uljanik kupiti novcem samoga Uljanika, a onda ga pretvoriti u hrvatski Las Vegas. Nešto prije toga se nudio za spasitelja Brodosplita, tražeći od jednog saborskog zastupnika neka pokrene pitanje otimanja tog brodogradilišta samoborskom poduzetniku Tomislavu Debeljaku iz DIV Grupe. Što pak reći o suradnji Uljanika i Adria Diezela (u vlasništvu Kermas energije) kada je Uljanik nekoliko puta preplatio nabavku brodskih motora putem karlovačkog posrednika?

Koliko je hrvatska brodogradnja nekada izgledala svjedoči izjava predsjednice HUP-a, iz brodograditeljske tvrtke Tehnomont, Gordane Deranje, za Tportal, ako se ne varam, kako je najveći problem hrvatske brodogradnje bio Brodosplit, do dolaska Debeljaka kada se taj problem okrenuo naglavačke. Do te mjere da se DIV Grupa pojavila kao spasitelj Uljanika s garancijom desetogodišnjeg poslovanja u suradnji s najvećim europskim brodogradilištem, Fincantierijem.

Združene snage hrvatske politike, nakon zaglušujuće buke spomenutog OPG-a, ali i hrvatskih soc liberala, odlučili su se ući u pregovore s kineskim partnerima, koji se zapravo nikada nisu niti pojavili, valjda zbog korona virusa, ali to je druga tema.

Vratimo se mi u sadašnjost.

O problemima Brodotrogira potajno se razgovara već nekoliko tjedana, a jučer je kolega Jozo Vrdoljak u Jutarnjem listu objavio kako se o tome ne priča bez veze. Jučer je potpisana predstečajna nagodba koja će postati pravomoćna za sedam dana.

Zbog opisane brige OPG-a, rečenog bračnog para Palfi, za hrvatsku brodogradnju, s osobitim zanimanjem pratio njihova gostovanja u medijima, u Oporbenom zarezu HRT-a i u N1 Studiju uživo. Na HRT-u je gostovao Ivan Vilibor Sinčić te, s osobitim čuđenjem moram reći, nije govorio o brodogradnji. No, prilikom gostovanja na N1 ponovno je posvetio nekoliko rečenica brodogradnji.
Problemu Brodotrogira niti slova. Možda je tome tako zbog “kontakata” koje ovaj OPG ima sa stranim investitorom, koji se spori s Brodosplitom, na međunarodnoj arbitraži, oko isporuke jedrenjaka, kako me uvjeravaju dobro upućeni izvori?

No o Brodosplitu je govorio puno i negativno. Najviše o poreznim marifetlucima, financijskim problemima, kreditu HBOR-a i nepostojećim brodovima.

Začudilo me to, prije nekoliko je mjeseci Brodosplit, ali i DIV Grupa, stajao dobro, no pomislih kako sam “ispao” iz teme te se nešto značajno dogodilo. Ne bi, naime, bilo prvi puta u ovoj zemlji kada bi netko dospio u probleme zbog inozemne investicije. Sjetimo se samo Agrokorove akvizicije Mercatora. Pomislih, dakle, Debeljak je nadrapao zbog investicije norveškog brodogradilišta.

Ipak, jednostavnim korištenjem internetske tražilice Google, može se vidjeti kako je Brodosplit ove godine od najstarije bonitetne kuće na svijetu Dun & Bradstreet zaslužio bonitetnu ocjenu 5A1, kako je u hrvatskom gospodarstvu do prošle godine sudjelovao sa 5.5 milijardi kuna, u obvezama prema radnicima i dobavljačima te porezima.

Zanimljiva je još jedna činjenica, koju se može provjeriti u arhivima domaćih televizijskih kuća, ali i na otvorenim, javno dostupnim, alatima za praćenje plovidbe brodova.

Naime, brodovi, za koje ovi cijenjeni hrvatski političari tvrde kako ne postoje, plove već nekoliko mjeseci. Kako brodovi postoje zna i HBOR. Naime, na povratu kredita od Brodosplita ova je institucija zaradila. O tome je pisalo nekoliko hrvatskih i regionalnih medija.

Kako bilo, ako je istina postojanje presude za pljačku u supermarketima, protiv jedne sastavnice ovog braka iz političkog računa, možda valja zaključiti da bi učinkovitije bilo biti uhvaćen u knjižari, kod police za uputstva za korištenje otvorenih internetskih izvora? Ako im priroda “kontakata” i poslovnih simpatija to ne onemogućuju?

No comments

Leave a reply