Video N1: Naručitelj pušta neslužbena izvješća u javnost

2 Posted by - 29/09/2017 - Ekonomija, Nastupi

Ivan Brodić glavni urednik portala EnergyPress, gostovao je u N1 studiju uživo urednice i voditeljice Sandre Križanec. Ovoga puta radilo se o slučaju Agrokor.

Čuli smo puno mističnih riječi premijera i predsjednice. Ja sam mislila da sam u nekoj drugoj državi kad sam sve ovo slušala: ovo je jedna od najizazovnijih godina, apsorpcija sredstava iz fondova, veliki uspjeh da su spriječeni treći izbori, investicije rastu, porezna reforma, malo je to spustila Kolinda koja je rekla da rastemo ali da druge zemlje rastu brže. je li ovo sve realno ili je ovo bio politički govor?

Postoji laž, prokleta laž i statistika. Ovo su točni statistički podaci, ali suština je u tome što je rekla predsjednica. Čak oni koji su bili daleko iza nas, kao jedna Rumunjska. Izravna strana ulaganja mogu dati veliki ‘poguranac’ ekonomiji. Naprotiv, u nas postoje statistički podaci koji govore o rastu, ali ako pogledate i domaće i strane investicije imamo dugogodišnju politiku neprijateljstva prema ulaganjima i privatnom vlasništvu.

Što donosi 2018. godina? Premijer i njegova vlada očekuju godinu velikih planova. Lex Agrokor, postoje ljudi koji kažu da je zakon protuustavan jer smo trebali odvojiti zakonski vlasništvo od upravljačkih struktura. Svjedočimo gomili objava gospodina Todorića u kojima izravno proziva sadašnju i privremenu upravu da su mu oduzeli Agrokor

Ovo je slojevita priča, ovdje će svako svakog tužiti. Međutim, ovo društvo je inače satkano na čelu potjere, sad smo našli krivca u Todoriću i sad svi ratujemo protiv njega. Meni se čini kako se gospodin Todorić ima pravo braniti kako misli da je najbolje. Nisam siguran radili se ovdje o pravosudnom progonu zbog kaznene prijave nekih ruskih banaka, ali politički je progon počeo iz samog središta političke moći davno prije kaznenih prijava. Samo središte političke moći stvorilo je krizu povjerenja u Agrokorovu likvidnost.

Upitan tko je podnio kaznenu prijavu DORH-u, Brodić je rekao da misli da je Todoriću za vjerovati kad kaže da on nikoga nije anonimno prijavio.

“Mislim da je puno bolje da netko nekoga anonimno prijavljuje, nego da to čini institucija predsjednika Sabora. Ono što je čudno u cijeloj ovoj priči je curenje izvješća revizora u medije. To uvijek u iste medije radi naručitelj. U kuloarima europskih pravosuđa već se sprdaju s nama. To se događa u jako puno slučajeva”, rekao je Brodić.

Na pitanje tko je pustio izvješće, Brodić je rekao da se radi o naručitelju.

“Tko je to, ne znam, to nije mogao pustiti nitko drugi nego naručitelj i to je vrlo čudno. Sad idemo u sljedećih 4-5 mjeseci u dvadesetak procesa protiv države”, rekao je Brodić.

“Agrokor je kompanija koja nije državna, nego je Todorićeva i ja ne bih htio živjeti u državi u kojoj administracija određuje što je čije, a ne kapital, odnosno vjerovnici”, kazao je Brodić.

No comments

Leave a reply