Al Jazeera Balkans: Regija će još dugo ovisiti o ruskom plinu

1 Posted by - 10/11/2017 - Energetika, Nastupi

Spor oko Protokola o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu se zahuktao. O toj temi govorio je u Vijestima Al Jazeere Balkans, voditeljice Nensi Blažević, urednik portala Energypress.net Ivan Brodić.

Naglasio je kako se ovdje ne radi o klasičnoj međudržavnoj interkonekciji, nego o komercijalnom produktovodu tvrtke Crodux, kojim će ona dostavljati plin Zabruženeftovoj rafineriji u Brodu. Dogovor je ostignut za vrijeme posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Mostkvi zato što je Zabruženjeft u većinskom vlasništvu Ruske Federacije.  Zato, rekao je Brodić, ne bi trebalo doslovno tumačiti odredbe zakona o međusobnom obavještavanju vlada susjednih država, jer radi se o ograničenom produktovodu.

Rafinerija u Bosanskom Brodu nikada nije izgradila postrojenje za skladištenje sumpora kao derivata koji zagađuje, i to iz dva razloga, takva je modernizacija vrlo skupa, i drugo tko bi ih natjerao da kupuju plin kada su vrlo povoljno dolazili do svoje nafte. Sada, kad je to dogovoreno na najvišoj razini, kvaliteta zraka u Slavonskom brodu, nakon završetka produktovoda, trebala bi se poboljšati. Govorimo o razdoblju oko godine dana.

Uklapa se to u činjenicu kako će teško biti moguća diverzifikacija energenata u BIH-a tijekom srednjeg roka, obnovljivci su skupi, nafta u teškoćama, plin iz zapadnih izvora još uvijek nedostupan, tako da će regija još neko vrijeme ovisiti o ruskom plinu.

Zaključio je kako se bez jake geopolitičke volje, budući se ovdje radi o komercijalnom (ograničenom) produktovodu, teško može očekivati produženje interkonekcije prema jugu.

Pogledajte video:

 

No comments

Leave a reply