Direktno: Nije problem u prodaji plina, već u tome tko će ga proizvoditi

3 Posted by - 27/08/2017 - Energetika

Pokraj otoka Krku nedavno su počeli istražni radovi podmorskog tla, a vezano uz moguću izgradnju plutajućeg LNG terminala. Istraživanja su se radila i prije nekoliko godina, no kako je Vlada odlučila da se s koncepta kopnenog ipak ide na plutajući terminala, potrebno je napraviti dodatne radnje.

Kada budu poznati svi troškovi, LNG Hrvatska od Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) može zatražiti izračun tarifa, odnosno cijene plina iz budućeg terminala. O tome će uvelike ovisiti i drugi krug natječaja, koji je obvezujući, za razliku od prvog, i u kojem će se ponuđači nadmetati za izgradnju pristaništa i kupoprodaju FSRU broda.

LNG Hrvatska je u pomalo specifičnoj situaciji zato što je Europska komisija odobrila je 103 milijuna eura za projekt LNG terminala na Krku, od ukupno 360, kolika je procijenjena vrijednost cijelog projekta, ali uz uvjet da LNG Hrvatska ima brod za ukapljeni plin u svom vlasništvu. Postavlja se pitanje osiguranja tržišta za plasman plina, a projekt zanimljiv je Amerikancima koji preko plutajućeg LNG-a žele izvoziti svoj plin te smanjiti ruski utjecaj, što znači da je terminal i geopolitičko pitanje. Prođu li pripreme i natječaji bez poteškoća, u svibnju sljedeće godine mogla bi biti izdana građevinska dozvola za projekt LNG terminala.

O izgradnji LNG terminala, troškovima izgradnje, tržištu za budući plin iz Hrvatske razgovarali smo s Ivanom Brodićem, urednikom EnergyPressa, regionalnog energetskog portala.

Istaknuo je kako su projekti plutajućeg i fiksnog LNG terminal dva potpuno različita projekta. “Prvi je izgledniji, te bih zbog toga o njemu radije razgovarao, zbog toga što fiksni terminal za sobom vuče imovinsko pravne probleme na mjestu gdje je predviđen (Krk). Naime, kako nakon propasti Ježićeva Diokia, na tom mjestu postoji državna te imovina HYPO banke koju je njena nasljednica Addico banka prebacila na posebnu tvrtku za upravljanje lošim plasmanima. Vode se I neki sporovi, te je mogućnost dogovora vrlo teška. Postavlja se, također, pitanje, infrastructure tj, transporta plina prema mađarskoj I drugim interkonekcijama”, kaže Brodić.

U medijima je u više navrata iznesena zabrinutost kako će Hrvatska imati problema s prodajom viška uvezenog plina preko LNG terminala na Krku, međutim Brodić ne smatra to spornim: “Hrvatska će i u sljedećim godinama, najmanje još deset godina proizvoditi gotovo 60 posto svojih potreba. Nije problem tko će kupovati uvezeni plin, jer SAD je već osigurao tržište za taj plin. Prodavat će se zemljama Inicijative triju mora, koja služi kao energetski kiln između Njemačke i Rusije koje su u energetskom savezu putem dvaju plinovoda, Sjeverni tok i Sjeverni tok 2. Sreća u nesreći je što smo naposljetku otvorili plinsku interkonekciju s Mađarskom te ćemo im biti u mogućnosti isporučiti plin Prije je problem kada će se plin početi uvoziti i kako”. rekao je Brodić za Direktno te objašnjava: “Prvo, plin je plutajućim terminalom nemoguće početi uvoziti prije 2019.. godine iz dva razloga. Chenier, jedina tvrtka koja proizvodi plutajuće terminale, neće ga do tada moći proizvesti (mala je vjerojatnost kako u pričuvi postoji već proizveden takav terminal, a drugi razlog je taj što ENI-evo nalazište plina u sjevernom Egiptu neće biti u stanju proizvoditi plin sve do 2021. godine”.

S pravom se postavlja pitanje koji bi plin tim terminalom trebali uvoziti, rekao je Bodić i dodao kako u obzir dolaze izraelski i alžirski plin, dok za libijski još ne znamo što će biti zbog ratne situacije u toj zemlji. “SAD-u je u interesu pomoći LNG zbog slabljenja utjecaja Rusije”, smatra Brodić međutim nije posve sigurno koliko je to održivo zbog razlike u cijeni koja je u sustavu LNG-a do petine skuplja nego li cijena plina koja dolazi putem plinovoda, a to je u ovom cijelu Europe uglavnom ruski plin, naglašava Brodić te dodaje kako zaustavljanje energetskog saveza Njemačke i Rusije nije moguće bez rata. “Imajmo na umu kako u Rusiji ne postoji niti jedna bušotina nafte i plina koju ne istražuju zajedno ruske i zapadne kompanije (pa i američke). Zbog toga do ratnih sukoba neće doći”, zaključio je Brodić za Direktno.hr.

No comments

Leave a reply