Energypress: Ništa bez investitora s imenom

2 Posted by - 25/09/2017 - Energetika

Hrvatska želi izgraditi plutajući terminal za pohranu i replinifikaciju zemnog plina. Cilj ovog projekta je diverzifikacija izvora dostave plina u zemlju, o čemu smo već pisali.

Nakon potpisivanja ugovora Gazproma i PPD-a o dugoročnoj opskrbi plinom mediji javljaju kako je to smrt za projekt stacionarnog ili plutajućeg hrvatskog LNG terminala, što donekle odgovara istini. Naime, nije tajna kako je pokušaj stvaranja konzorcija okogradnje LNG-a propao nekoliko puta, jer su se investitori razbježali.

Pojednostavljeno, za realizaciju tog projekta potreban je investitor s imenom. Onaj tko će preuzeti rizik i naći novac. Može to biti i vlada, no čini se kako je to njima vrući krumpir zbog cijene koja, us lučaju LNG-a, mora biti više od plina koji dolazi plinskim interkonekcijama. Sada, kada je jedan od potencijalnih investitora potpisao ugovor o dobavi ruskog plina, čini se kako je jedini adut za ostvarenje projekta LNG-a geopolitički pritisak SAD-a i tvrtke Cheniere koje proizvodi plutajuće LNG terminale.

Ipak, LNG Croatia, operater projekta izgradnje kompleksa za uvoz zemnog plina na otoku Krku objavio je tender za izgradnju plutajućeg terminala za pohranu i replinifikaciju zemnog plina ( FSRU ), javio je preko vikenda LNG World Shipping. Projekt teži ka diverzifikaciji izvora za isporuku energenata u zemlju i smanjuje ovisnost gospodarstva od zemnog plina koji se dovodi cjevovodom iz Rusije, piše u priopćenju.

Ponude za tender primaju se do 29. rujna. Točne specifikacije terminala nisu definirane, a investicijsko rješenje projekta biti će donešeno početkom iduće godine. Europska unija sufinancira projekt u iznosu od 102 milijuna eura.

U početku je na otoku Krku bila planiran izgradnja nadzemnog terminala za uvoz zemnog plina, kapaciteta 2.4 milijuna tona godišnje. Vrijednost projekta procjenjivala se na 650 milijuna američkih dolara. Konceptualni prelazak na plivajući terminal trebao bi ubrzati izgradnju istoga, piše Ivan Brodić za Energypress.net.

No comments

Leave a reply