Energypress: Zašto dogovor o smanjenju proizvodnje ne funkcionira

2 Posted by - 10/10/2017 - Energetika

Danas je glavni tajnik OPEC-a, Mohammed Barkindo, pozvao proizvođače nafte u SAD-u ne bi li smanjili opskrbu naftom na globalnoj razini.

Upozorio je, naime, kako bi sljedeće godine trebalo rebalansirati tržište za srednji i dugi rok. Poziv se, upućen tijekom energetskog foruma u New Delhiju, poglavito odnosio na proizvođače nafte iz nekonvencionalnih izvora.

Naime, OPEC i neovisni proizvođači su trenutno suglasni kako imaju zajedničku odgovornost u održavanju stabilnosti cijene jer nitko nije izoliran od aktualne krize.

Međutim, dok Rusija i OPEC smanjuju proizvodnju kako bi povećali cijenu nafte, američka nekonvencionalna proizvodnja raste godišnje za oko deset posto. Saudija je pak smanjila isporuke nafte za 560 tisuća barela dnevno. Cilj je smanjiti opskrbu zemalja OECD-a na petogodišnjoj razini kako bi porasla cijena nafte.

Kako stvari ne idu najbolje, ne samo zbog američke proizvodnje, ukazuje činjenica prema kojoj je Barkindo pozvao na izvanredne mjere OPEC-a kako bi se uravnotežilo tržište. Očekuje se rast globalne potražnje za naftom tijekom ove i sljedeće godine, u čemu će indijsko tržište postati veliki globalni igrač do 2040. godine, piše Ivan Brodić za Energypress.net.

Tko je Mohammad Barkindo

Mohammed Sanusi Barkindo rođen je 20. travnja 1959. godine u Nigeriji, a 2016. godine imenovan je na trogodišnji mandat glavnog tajnika naftnog kartela OPEC.

Ovo mu nije prvi mandat, bio je glavnim tajnikom i u mandatu od 2006. godine. Zastupao je Nigeriju u Ekonomskoj komisiji OPEC-a, a od 1993. do 2008. godine vodio je nigerijsku nacionalnu korporaciju. Tijekom pregovora o klimi također je zastupao svoju zemlju.

Obrazovao se na sveučilištima u Nigeriji, SAD-u, a poslijediplomsku diplomu stekao je na Sveučilištu Oxford.

No comments

Leave a reply