Tportal: Evo zašto je izgubljena arbitraža s MOL-om

0 Posted by - 16/11/2017 - Energetika

Hrvatska je krajem prošle godine na Arbitražnom sudu u Ženevi izgubila slučaj u kojem je pokušala osporiti dioničarski ugovor Ine s mađarskim MOL-om, tvrdeći da je on sklopljen uz pomoć mita koje je tadašnji premijer Ivo Sanader dobio od Mađara, piše Nikola Sučec.

Nakon objave poraza u arbitraži tada još svježi premijer Andrej Plenković na Badnjak je sazvao konferenciju za novinare, na kojoj je najavio da će Hrvatska od MOL-a otkupiti njihov udio u Ini i vratiti najveću domaću naftnu kompaniju u hrvatske ruke. No to se još nije dogodilo, tek je proteklog tjedna objavljeno da se kreće u odabir savjetnika koji će Vladi pomoći odrediti vrijednost Ine i odlučiti tko bi bio najprikladniji strateški partner.

Kada je objavljeno da je arbitraža izgubljena, Mađari su objavili neke njezine dijelove navodeći da Hrvatska nije uspjela dokazati mito. Hrvatski mediji u subotu su objavili nove detalje iz arbitražne odluke, iz kojih je vidljivo to koliko je inzistiranje na Sanaderovom primanju mita bilo promašeno, a u nekim dijelovima i posve izvještačeno.

Glavni urednik portala Energypress.net Ivan Brodić za tportal je rekao da ako ako navodi iz arbitražne presude stoje, pokazuju spregu politike i pravosuđa radi zadovoljenja populističkih ciljeva i igranja na najniže strasti birača. ‘Kako drugačije objasniti montiranje snimke od strane Uskoka, pristranost suca ili pak mogućnost da ključni svjedok niti nekoliko godina nakon presude nije u proračun vratio casus beli slučaja – pet milijuna eura kojima je navodno počinjeno kazneno djelo mita za upravljačka prava u Ini’, rekao nam je Brodić.

Plan Vlade je do kraja godine izabrati konzultanta koji će, osim procjene vrijednosti MOL-ova paketa, imati zadatak prezentirati sve prednosti i mane dva scenarija. Prvi je da Hrvatska samostalno krene u otkup dionica Ine, vrati je u svoje ruke i onda traži strateškog partnera. Drugi predviđa da se odmah pronađe strateški partner s kojim bi se išlo u otkup MOL-ova paketa.

‘Jedini scenarij je sjedanje za stol i dogovor s mađarskom stranom. Za to nam nije trebala arbitraža. Sada, kao vlasnici drugog po veličini paketa dionica INA-e, više nemamo aduta, bit ćemo prisiljeni dogovoriti se po tuđim uvjetima i još platiti cijenu arbitraže. Ako izgubimo i drugu arbitražu bit će to snažan udar na proračun’, dodaje Brodić za Tportal te poručuje:

‘Najrealniji scenarij je da MOL otkupi još dionica od države ili se potpiše novi upravljački ugovor, realno je i to da MOL i država dogovore prodaju dionica nekom investitoru koji bi otkupio 75 posto dionica ukupno i time riješio situaciju stvaranja poslovne strategije Ine, a najmanje je realna opcija kako će država sakupiti novac za otkup MOL-ova udjela putem inicijalne javne ponude HEP-a, jer tih 25 posto elektre je daleko manja vrijednost od dvije milijarde eura koliko vrijedi MOL-ov udio u Ini’.

No comments

Leave a reply