DIREKTNO: Zaev je marioneta stranih veleposlanstava

3 Posted by - 27/08/2017 - Politika

Cijelo osoblje iz srbijanskog veleposlanstva u Skoplju povučeno je u ponedjeljak na hitne konzultacije u Beograd, a makedonsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u međuvremenu da je o tome dobilo obavijesnu notu, ali ne i objašnjenje.  O novoj krizi na Balkanu, njenom uzroku i mogućim posljedicama razgovarali smo s urednikom portala EnergyPressa, Ivanom Brodićem. 

Brodić smatra da je osoblje veleposlanstva povučeno u Beograd na konzultacije zbog neprijateljskog ponašanja Republike Makedonije: “Naime, Makedonija je predložila Kosovo kao člana UNESCO-a, što je protivno interesima Srbije”, rekao je Brodić za Direktno i nastavlja: “To da će Makedonija predložiti Kosovo za člana UNESCO-a dogovoreno je u Tiranskoj platformi, kojom je dogovorena koalicija svih albanskih stranaka s makedonskim socijaldemokratima Zorana Zaeva”.

“Tiranska platforma je u suprotnosti s ranijim Ohridskim sporazumom u kojem je predviđeno da se albanske stranke udružuju s onom makedonskom strankom s kojom je politički najbliža”, napominje Brodić i naglašava da je Tiranskom platformom prešutno započela federalizacija Makedonije u režiji Zorana Zaeva.

“Albanska himna je bila intonirana na konstituiranju parlamenta Republike Makedonije”, prisjeća se Brodić i napominje da je konstituiranje parlamenta bilo nelegitimno jer sjednica nije imala kvorum.  Urednik EnergyPressa napominje i to da je čudno to što Makedonija predlaže Kosovo za člana UNESCO-a i time Kosovo miče iz ustavnih ovlasti Republike Srbije u isto vrijeme kada Albanija to ne čini. “I pitanje Kosova je dogovarano u Tiranskoj platformi, a pudlica Zaev poslušno odrađuje što su mu naredili”.

“Zoran Zaev inače je političar bez kralježnice”, smatra Brodić i dodaje da je nedavno socijaldemokratski premijer s Bugarima potpisao sporazum u kojem je priznao da su Makedonci dio bugarskog naroda. “Do sada je desni VMRO bio probugarski orijentiran. A sada je ispalo da je SDSM spreman podijeliti državu između Bugarske i Kosova za malo ‘marionetske’ vlasti”, rezolutan je Brodić.

Urednik EnergyPress oprezan je pri iznošenju mišljenja o većem sukobu:

“Ovakve krize su uobičajene u diplomaciji, ali prisutnost SAD a u ovoj regiji, isprepleteni ekonomski odnosi i prilična slabost vojski u regije ukazuju na to da će se stvari vjerojatno brzo umiriti”.

“Normalan političar uzvratio bi na ovaj događaj istom diplomatskom mjerom”, smatra Brodić i dodaje da je utjecaj francuskog i američkog veloposlanstva toliki da Zaev vjerojatno neće učiniti ništa bez njihovog dopuštenja: “Smatram da je Zaev marioneta i političar na daljinski upravljač kojim upravljaju iz francuskog i američkog veleposlanstva koji su ga i postavili na vlast”, zaključuje Brodić za Direktno.hr.

 

No comments

Leave a reply