Hoće li trumpizam (p)ostati relevantna politička snaga u SAD-u

1 Posted by - 08/01/2021 - Politika

Nakon što su prije dva dana pristalice predsjednika na odlasku Donalda Trumpa upale u zgradu Kongresa u Washingtonu, te je nekoliko ljudi stradalo, članovi su toga tijela potvrdili izbor Joe Bidena za predsjednika SAD-a.

Donald Trump, u dramatičnoj noći, kada su ga napuštali suradnici i simpatizeri redom, a potpredsjednik odbio podržati njegov poziv pristalicama da se bore za, po njemu, ukradene izbora, priznao je poraz i obećao mirnu primopredaju vlasti.

Možemo nagađati zbog čega je Trump promijenio mišljenje, je li to zbog svjetske političke javnosti, svjetski su čelnici redom osuđivali njegovu manipulaciju pristalicama i nered kojem je i sam kumova, zbog osude bivših predsjednika ili članova ranijih administracija SAD-a, koji su svi redom iskazivali šok, zbog toga što ga je napustio dobar dio republikanskih dužnosnika, osim jedanaestorice najvjernijih senatora, zato što su ga korporativni donatori napustili, kladeći se tijekom srijede i četvrtka na politike koje će biti konstruktivne i donijeti stabilno poslovanje, pogodno za stvaranje nove vrijednosti, vlasnicima kapitala, ili možemo usvojiti teoriju zavjere (ili ne baš zavjere) prema kojoj mu je duboka država odlučila dopustiti da sam sebe unaprijed pomiluje za sve moguće sudske procese ako odstupi.

Kako bilo, Trump je popustio i postupio sukladno osnovnom pravilu demokracije prema kojem izborni gubitnici odlaze mirno s pozicije, jer nitko nije važniji niti od demokratskih pravila niti od veće igre, a to je nacionalna država, republika, u ovome slučaju. Analitičari, poput sveučilišnog profesora i stručnjaka za međunarodne odnose Gorana Bandova, danas U mreži prvoga Hrvatskog radija, slave te proglašavaju pobjedu u samom središtu moderne demokracije.

Kriza je prevladana, no ostaje za vidjeti kolike je posljedice ona ostavila na američki politički sustav i demokratske procedure, a o tome ovih dana malo tko govori.

Naime, prilikom inauguracije Donalda Trumpa za kandidata za predsjednika SAD-a, kontroverzni spin doktor, Roger Stone, dionik brojnih kontroverznih događaja u američkom političkom sustavu, savjetnik Richarda Nixona, Georgea Busha starijega, savjetnik Libertarijanske stranke SAD-a u trenutku kada su osvojili (za SAD ogromnih) dva posto glasova, rekao je kako će politika koju će zastupati Donald Trump promijeniti američku političku povijest. Tom je prilikom rekao kako pitanje Donalda Trumpa nije pitanje sukoba demokrata i republikanaca, nego pitanje sukoba demokratskog i republikanskog establishmenta nasuprot Trumpu kao predvodniku antiestablishment politike.

Trumpizam je rođen na igranju strahovima i emocijama američkih nižih platnih razreda, igranju na niske strasti protiv migranata koji kradu posao, međunarodne trgovine koja otima dolare, koketiranju s rasizmom tj ugroženošću slabije obrazovanih bijelih stanovnika, mahom zaposlenih u težoj industriji koja je gubitnik klimatskih promjena i zagovornicima izolacionizma, protivnicima američkih intervencija na globalnoj šahovskoj ploči. Od tuda i njegovi asimetrični potresi u bilateralnim sporazumima, koji su, budimo pošteni, rezultirali prvim mandatom nakon dugo vremena bez pokrenutog rata.

U tom spajanju svega i svačega, pokušao je isporučiti i neke ekonomski liberalne politike, poput hvale vrijednih intencija za smanjenjivanje porezne presije, ali i konzervativne politike cementirajući Vrhovni sud SAD-a u smjeru koji se zauzima za konzervativne vrijednoeti.

Roger Stone, Paul Manafort, Steve Bannon i ostali autori trumpizma, čini se, znaju kako se ne pamti suština, nego kratkoročna emocija kod što je moguće većih skupina birača, jer glasovi se broje.

No, kako bi stvorili treću relevantnu političku stranku na američkom nacionalnom ozemlju, a to je intencija koja se provlači još tamo od početaka Trumpove političke karijere, praćene spomenutim saveznicima, to nije bilo dovoljno. Potrebno je bilo stvoriti homogenizaciju kroz šok.

Već na početku novog izbornog procesa iskoristili su kontroverzno glasovanje poštom kako bi ponavljali mantru kako će biti pokradeni na izborima. To je win wi situacija. Ako pobijediš, najjači si jer si pobijedio “duboku državu” i sustav koji je osmišljen protiv tebe, a ako izgubiš stvaraš nered jer si pokraden. To, što niti jedan sudac ili pripadnik vlastite grupacije ne želi to potpisati, jer se radi o demokraciji, a ne idejnim i osobnim vrijednostima (poput eutanazije ili pobačaja), to bolje po budućnost nove političke platforme. Kao iz kakvog udžbenika.

Jer, nemojmo se zavaravati, nakon gubitka izbora, samo naivni i oni koji političku strategiju promatraju dnevnopolitički, mogli su misliti kako je primarni cilj Trumpa i društva zadržati se u Bijeloj kući. Tvitovi nakon izbora, događaji na Capitolu i u Georgiji, pokazuju kako je primarni cilj stvoriti sljedbu i zadržati što je moguće više birača u svom taboru za seriju izbora koja će početi za dvije godine. Za aktualnog predsjednika ili nekoga iz njegove uže obitelji svejedno je. Ako pri tome netko pogine, a taj netko je još žensko i umirovljeni djelatnik američke vojske, za autore trumpizma još i bolje, sada njihova politička platforma ima i mučenike.

Za sve to je trebalo platiti cijenu, a republikanska stranka, koja bi nakon svih ovih događaja nekoliko izbornih procesa mogla ostati u oporbi, je vrlo vrijedna hipoteka….. Ipak, pogrešno bi bilo misliti kako u demokratskoj stranci mogu otvoriti bocu dobrog američkog bourbona, jer povijest je pokazala kako se projicirani birači novog trapističkog pokreta dobro poklapaju s tradicionalnim strahovima demokratskog biračkog tijela (za ilustraciju, zloglasni Ku Klux Klan je nastao kao paramilitantno krilo demokrata).

Naposljetku, ostaje za vidjeti, može li Donald Trump, s paralelnim strukturama i zatvaranjem u medije i političke sektaše strukture, koje je za mandata stvarao, preživjeti magistralnu sotonizaciju koja će nedvojbeno uslijediti, sačuvati politički kapital i na američku demokratsku scenu dovesti relevantnu asimetričnu političku snagu, čija bi jedina idejna konstanta mogao postati demokratski despotizam.

No comments

Leave a reply